Dossier President Trump

Nieuw decreet moet inreisban vervangen

De Amerikaanse president Donald Trump komt volgende week met een nieuw decreet over het migratiebeleid dat volgens hem de Amerikanen moet beschermen tegen terrorisme. Hij maakte dat bekend op een persconferentie in het Witte Huis gisteravond. Het nieuw decreet moet het inreisverbod, dat vorige week door drie rechters werd opgeschort, vervangen. "De beste advocaten van Amerika werken nu de klok rond om het decreet aan te passen aan de uitspraak van de rechters", aldus Trump.

Het federaal hof van beroep in San Francisco wees vorige week donderdag het verzoek van de Amerikaanse regering af om het inreisverbod van Trump opnieuw in te stellen. Het hof ging dus niet in op de vraag van de regering om de visumbeperkingen voor burgers uit Iran, Irak, Syrië, Jemen, Somalië, Soedan en Libië weer in te stellen. Eerder werd het decreet al tijdelijk opgeschort door een federale rechter in Seattle.

Juridische strijd
Meteen na de uitspraak was het al duidelijk dat de president niet van plan was de juridische strijd op te geven. "Ik zie jullie in de rechtbank, de veiligheid van ons land staat op het spel!", tweette Trump na de beslissing, wat deed vermoeden dat hij naar het Hooggerechtshof zou stappen. Maar het Witte Huis maakte gisteren na de persconferentie bekend dat Trump niet meer in beroep gaat tegen de uitspraak, In plaats daarvan komt er nu het gewijzigde decreet dat hij volgende week gaat tekenen.

Trump liet gisteren weten dat "de beste advocaten van Amerika" op dit moment de klok rond werken om het decreet aan te passen aan de uitspraak van de rechters.

Uithaal naar de media
De persconferentie was oorspronkelijk bedoeld om de naam van zijn nieuwe minister van Werk bekend te maken, Alexander Acosta. Maar al snel ging Trump over naar de verwezenlijkingen van zijn regering. "Geen enkele regering deed ooit zoveel in zo'n korte tijd, een maand tijd, en we zijn nog niet eens echt begonnen", zei hij.

Hij haalde ook opnieuw uit naar de media. Die zouden "oneerlijk" berichten over de "precies afgestelde machine" die zijn regering volgens hem is. De lekken die de afgelopen weken verspreid werden, zijn volgens Trump wel "echt", maar het nieuws erover is "fake". Meer dan een uur lang ging hij tekeer. "Ik ben niet tekeer aan het gaan of aan het razen, ik vind zo'n persconferentie fijn", zei Trump.

Bekijk ook: