Nederlander maakt water in woestijn

De woestijn en water, twee zaken die vaak niet bij elkaar horen. Maar de Nederlandse kunstenaar Ap Verheggen is er toch in geslaagd om water te maken in de woestijn. Het idee ontstond op café en wetenschappers verklaarden Verheggen gek, maar hij is er toch in geslaagd om water te creëren in extreme omstandigheden.

Wat begon als idee tijdens het drinken van een pint, groeide uit tot een experiment op de Nederlandse legerbasis is Mali. Samen met wat vrienden knutselde hij verschillende apparaten in elkaar om met zonne-energie water te maken en te zuiveren.

50 graden
Om de toestellen te testen trokken ze naar Kamp Castor in Mali waar het elke dag tot vijftig graden Celsius kan wordens en er nauwelijks waterdruppels waargenomen worden door meters. Onder het motto “als het hier lukt, dan kan het overal” werden de toestellen getest.

3 euro
Een van de instrumenten draait rond een eenvoudig plaatje dat amper drie euro kost: het peltier-element. Normaal wordt dit gebruikt om computers af te koelen, maar Verheggen gebruikt het om condens te creëren. Als het plaatje stroom krijgt door bijvoorbeeld zonne-energie, wordt de bovenkant heet en de onderkant ijskoud. Door een groot temperatuurverschil op een klein oppervlak ontstaan er kleine waterdruppels.

Oplossing
Meer dan 750 miljoen mensen hebben geen toegang tot zuiver water. Het apparaat kan dus een eerste stap zijn in de ontwikkeling van een duurzame oplossing. Niet alleen zullen de mensen het water kunnen drinken, ze zullen het ook voor hun akkers kunnen gebruiken. Bovendien maakte het team ook een waterzuiveringsmechanisme dat weinig energie nodig heeft. Beschikbaar maar onzuiver water zou op die manier ook gebruikt kunnen worden.

Gletsjer
Het duurde wel zes uur om een half glaasje water te produceren met het toestel, maar voor de kunstenaar is het belangrijk dat hij heeft kunnen aantonen dat het wel kan. Met zijn uitvinding wil hij anderen aanzetten om te werken aan een echte oplossing. Hij schreef universiteiten aan en Defensie gelooft ook in de toekomst van de uitvinding. Verheggen hoopt zelf om ooit een hele gletsjer in de woestijn te kunnen bouwen.