Nederland wijst Ducarme met de vinger

De Nederlandse staatssecretaris Martijn van Dam is niet te spreken over de beschuldigingen van onze regering dat Nederland te laks heeft gehandeld in de fipronilaffaire. Hij heeft er de Belgische landbouwminister Ducarme dan ook over aangesproken, zei van Dam in het Nederlandse tv-programma ‘Jinek’. 

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) liet er afgelopen woensdag in de Kamercommissie geen twijfel over bestaan: volgens hem is de grootste oorzaak van de onduidelijkheid in de fipronilcrisis de slechte communicatie van het Nederlandse voedselagentschap. 

Volgens de minister werd al in november vorig jaar fipronil gevonden in Nederlandse eieren maar werd ons land daarover veel te laat ingelicht. Meer nog: volgens de minister weigerde Nederland zelfs een maand lang om informatie te delen. 

Volgens de Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken Martijn van Dam is daar echter geen sprake van. “Ducarme heeft zijn parlement verkeerd ingelicht”, zei hij daarover in het Nederlandse programma ‘Jinek’. Hij heeft er de Belgische minister dan ook persoonlijk over aangesproken, “om mijn ongenoegen over te brengen”.

De staatssecretaris benadrukte ook dat het beter is om samen te werken in plaats van elkaar te beschuldigen. "We hebben ook afgesproken dat we dat vanaf nu ook weer zullen doen."

Anonieme tip
De Nederlandse regering publiceerde gisteren al een brief met een reactie op de Belgische beschuldigingen. Daarin stond dat er in november inderdaad een anonieme tip was binnengekomen over het gebruik van fipronil in de pluimveesector. 

Volgens Nederland was er op dat moment echter geen aanleiding om te denken dat het middel ook in eieren zat, waardoor er ook geen extra onderzoek kwam. "Met de kennis die we nu hebben, zou er anders gehandeld zijn."

Door: Tessa Rens

Bekijk ook: