Nederland verijdelde cyberaanval op OPCW in Nederland

De Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft een Russische cyberoperatie tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag verijdeld. Dat is bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie van de Nederlandse en Britse regering.

Het MIVD kon de Russische cyberaanval in april dit jaar “verstoren”.  De operatie was het werk van de Russische militaire inlichtingendiensten, de GROe, aldus Bijleveld. Vier betrokken Russische inlichtingenofficieren werden meteen het land uitgezet (zie foto). Zo kon voorkomen worden dat het OPCW gehackt werd. 

De vier moesten al hun spullen achterlaten. Op een van de laptops is ontdekt dat een van de Russische officieren verbinding heeft gemaakt met Brazilië, Zwitserland en Maleisië. Nederland heeft de Russen opgeroepen te stoppen met geheime cyberoperaties.

"Belangrijke mededeling"
Bij de persconferentie was de Nederlandse defensieminister Ank Bijleveld-Schoute aanwezig, net als MIVD-hoofd generaal Onno Eichelsheim en de Britse ambassadeur Peter Wilson. Op voorhand was aangekondigd dat het om "een belangrijke aankondiging" ging.

Britse beschuldigingen
Brits buitenlandminister Jeremy Hunt beschuldigde de Russische militaire inlichtingendiensten eerder al verantwoordelijk te zijn voor zes cyberaanvallen tegen politieke en sportieve instellingen, tegen bedrijven en media wereldwijd. De minister verwees naar een onderzoek van het Britse centrum voor cyberveiligheid (NCSC) dat ontdekte dat de Russen achter verschillende aanvallen zaten.