"Nederland slachtte 8.000 moslims af"

De Turkse president Erdogan geeft niet op en blijft uithalen na de diplomatieke rel met Nederland. Volgens Erdogan is Nederland verantwoordelijk voor de dood van 8.000 Bosnische moslims tijdens het bloedbad in Srebrenica. Dat stelde hij tijdens een nieuwe speech in Ankara.

Turkije en Nederland bevinden zich in een diplomatieke crisis nadat Nederland twee Turkse ministers de toegang tot het land ontzegde. De ministers kwamen campagne voeren voor het Turkse referendum in april, maar dat kon voor premier Mark Rutte niet door de beugel.

Volgens Erdogan zou Nederland verantwoordelijk zijn voor de massamoord van 1995 in Srebenica op 8.000 Bosnische moslims. Erdogan stelt dat hij het land verantwoordelijk zal houden voor wat er is gebeurd, en dat er meer ruimte is voor verdere sancties. De Turkse president maakte echter niet duidelijk over welke sancties het dan specifiek zou gaan.

Ook Duitsland kreeg het in de speech hard te verduren. Zo zou de steunbetuiging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan Nederland bewijzen dat Merkel Turkije aanvalt zoals “de Nederlandse politie honden en paarden gebruikt tegen Turkse demonstranten”. Andere Europese landen zouden volgens de Turkse president dan weer gegijzeld worden door racistische en fascistische partijen.

Walgelijke geschiedvervalsing
De Nederlandse premier Mark Rutte heeft bij RTLZ laten weten dat de beschuldiging van Erdogan "walgelijke geschiedvervalsing" is. "We gaan ons niet tot dit niveau verlagen. Het is echt onacceptabel en buitengewoon ergerlijk."

"Erdogan blijft zichzelf overschreeuwen, niet alleen tegen Nederland maar ook tegen Duitsland", zei Rutte. "Toch moeten er op enig moment gesprekken gaan plaatsvinden." Rutte stelt dat de samenwerking met de Turken op allerlei terreinen tot nu toe gewoon doorgaat. Ook de vluchtelingendeal met de Turken staat. Het is ook in het belang van Turkije dat die samenwerking gewoon doorgaat, benadrukte de Nederlandse premier.

Lees ook: Turkije sluit luchtruim voor Nederlandse diplomaten

Bekijk ook: