Nederland: nieuwe poging tot coalitie

De Nederlandse partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU) hervatten vandaag het overleg over de vorming van een nieuw kabinet. Na drie weken pauze wordt meteen gestart met een heet hangijzer: de gaswinning in Nederland. Er is onenigheid tussen de partijen over het tempo waarin die afgebouwd zou moeten worden.

De onderhandelaars komen straks om 10.00 uur bijeen. Na de middag zullen ze samen met enkele kopstukken uit de sector spreken over aardgaswinning.

De vier partijen begonnen eind juni met de onderhandelingen onder leiding van oud-minister Gerrit Zalm. Hij bekijkt of het kwartet het kabinet-Rutte III kan vormen.

Bergetappes
Op de laatste dag voor de zomerpauze hanteerde Zalm termen uit de wielersport om de stand van zaken te beschrijven na de eerste drie weken overleg. Er zijn al een paar bergetappes geweest, maar er komen er nog, zei de formateur toen. De finish was op dat moment ook nog niet in zicht, liet hij weten.

De vier onderhandelende partijen, VVD, CDA, D66 en CU, kunnen samen de enige nog haalbare coalitie vormen die een meerderheid heeft in de Tweede en Eerste Kamer. De Nederlanders trokken op 15 maart naar de stembus voor de parlementsverkiezingen.

Lees ook: ‘Regeringsvorming in Nederland loopt vast’