Nederland herdenkt 3 jaar MH17

In het Nederlandse Haarlemmermeer bij Amsterdam wordt de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines herdacht, vandaag drie jaar geleden. Daarbij kwamen toen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima onthullen op het einde het Nationaal Monument MH17 ter nagedachtenis van de ramp.

Exact drie jaar geleden werd het vliegtuig boven Oost-Oekraïne neergeschoten met een Buk-raket uit Rusland. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven. De vlucht was op dat moment onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Maleisië. Tijdens de herdenking worden de namen van de slachtoffers voorgelezen en zijn er enkele toespraken. Ook is er muziek van de Luchtmachtkapel.

Herdenkingsbos
Daarna volgt een defilé waarmee het monument symbolisch wordt geopend. Voor iedere overledene is een boom geplant in een klein bos dat de vorm heeft gekregen van een lint. Elke boom heeft een naamplaatje. De bomen staan voor groei, hoop en leven. In het hart van het herinneringsbos staat een lange wand met een gedenkteken, een oog, waarin alle namen bij elkaar komen. De nabestaanden hebben gezamenlijk gekozen voor het bos en monument, dat vlak naast Schiphol ligt.

Hooggeplaatstsen
Op de besloten herdenking zijn naast het Nederlands koningspaar onder meer de Nederlandse premier Mark Rutte, de ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Stef Blok van Veiligheid en Justitie, de voorzitters van de beide Kamers en ambassadeurs van de landen waar de slachtoffers vandaan komen, als gast aanwezig. De Boeing 777 stortte neer boven Oost-Oekraïne, vlakbij de stad Donetsk, in een conflictgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger elkaar bevechten.

Daarom staat monument hier
De nabestaanden kozen de plek vlakbij de luchthaven zelf. Je ziet en hoort de vliegtuigen hier vertrekken, op Schiphol vertrokken alle slachtoffers samen. Dat legt VTM NIEUWS-journalist Romina Van Camp uit.