Na 20 jaar 'doorbraak' in zaak-Nicky Verstappen (11) uit Nederland

Er is een ‘belangrijke doorbraak’ in het onderzoek naar de dood van de elfjarige Nederlandse jongen Nicky Verstappen (1987-1998). Het Openbaar Ministerie en de politie in Nederlands Limburg houden straks een persconferentie om de details van die doorbraak te vermelden. Volg ze hier live.

Nicky Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide, een natuurgebied in de zuidoostelijke  gemeente Brunssum in Nederlands Limburg. De volgende avond werd zijn lichaam vlak bij het kamp gevonden.

DNA-match
De doorbraak betekent mogelijk dat een DNA-match is gevonden in het grootste DNA-verwantschapsonderzoek dat ooit in Nederland is gehouden. Daarbij hebben meer dan 15.000 mannen DNA afgestaan. De politie hoopte een DNA-familieprofiel te krijgen, als in het onderzoek bijvoorbeeld een broer, oom of neef in beeld komt. Via hen zou mogelijk de man kunnen worden getraceerd wiens DNA op het lichaam van de jongen werd gevonden.

In 2011 liet justitie het graf openen van de man die destijds leider was van het zomerkamp. Maar DNA-vergelijking sloot hem als dader uit. Ook bij honderd mannen uit de omgeving van Nicky, onder wie de begeleiders van het zomerkamp, werd toen wangslijm afgenomen. Dat leverde niets op.

Een tweet van de bekende misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de familie Verstappen bijstaat, is jubelend. “Een strijd van 20 jaar... wordt toch beloond! Today is the day!”

Niet eerste keer
Het zou niet de eerste keer zijn dat een slepende Nederlandse zaak via DNA-afname werd opgelost. Ook de daders van de moorden op Milica van Doorn  (19) uit de Zuid-Hollandse stad Zaandam en op Marianne Vaatstra (16) uit het Friese Zwaagwesteinde werden op die manier gevonden.

DNA-verwantschapsonderzoek is in Nederland mogelijk sinds 2012. De technische mogelijkheden bestonden al langer en werden onder meer gebruikt in vermissings- en familiezaken. Zes jaar geleden werd wetgeving van kracht waardoor toepassing ook in het strafrecht mogelijk werd.