N-Korea wil "VS in as" en "Japan doen zinken"

Noord-Korea heeft gedreigd nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de Verenigde Staten. Een atoombom moet "Amerika tot as en duisternis herleiden" en "Japan in de oceaan doen zinken", klinkt het fors. Het land reageert daarmee op de nieuwe sancties die deze week zijn goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. 

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besloot afgelopen maandag unaniem om nieuwe sancties op te leggen aan Noord-Korea, in een reactie op de test met de waterstofbom begin september. 

Noord-Korea liet vlak daarna al verstaan dat het niet akkoord ging met de “schurkachtige sancties” en uitte ook toen al nieuwe dreigementen aan het adres van de Verenigde Staten. “De aankomende sancties zullen de VS de ergste pijn laten lijden die ze ooit in hun geschiedenis hebben gevoeld", klonk het fors.

Forse bedreigingen
Dat het communistische land de nieuwe sancties écht niet kan smaken, werd ook vandaag opnieuw duidelijk. Het comité dat de buitenlandse relaties van Noord-Korea stuurt, dreigde ermee om “het Amerikaanse vasteland via nucleaire wapens tot as en duisternis te herleiden”. “Laten we onze wrok uiten door alle vergeldingsmiddelen te mobiliseren die tot dusver zijn voorbereid.''

Ook Japan kreeg de volle laag. “De vier eilanden van de archipel zouden tot zinken moeten worden gebracht met de kernbom. Het land hoeft niet langer naast ons te bestaan”, klinkt het in een statement. Pyongyang roept ook op tot de ontbinding van de VN-Veiligheidsraad, dat het een "hulpmiddel van het kwaad” noemt en die “is samengesteld uit landen die op de loonlijst van aartsvijand VS staan”.

Oplopende spanningen
De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea lopen al een tijdje hoog op, zeker na de recente test met een waterstofbom door het land. Die nucleaire test op 3 september had volgens Amerikaanse experts een kracht van 250 kiloton, of zestien keer sterker dan de atoombom die de Amerikanen dropten op de Japanse stad Hiroshima op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het was de zesde keer dat Noord-Korea een nucleaire test uitvoerde. 

Ook de relaties met Japan bereikten een dieptepunt, nadat Noord-Korea een raket had afgevuurd richting Japan. De raket vloog over het territorium van Japan en kwam uiteindelijk in de Stille Oceaan terecht, op een 1.180 km van kaap Erimo, in het noorden van het land.

Bekijk ook: