N-Korea vuurt raket af richting Japan

Noord-Korea heeft een raket afgevuurd die over het noorden van Japan is gevlogen. Dat zegt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. De raket zou terechtgekomen zijn in de Japanse Zee en maakte volgens de Japanse omroep NHK geen schade. Op aandringen van Japan en de Verenigde Staten komt de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen. De Japanse eerste minister Abe noemt het een ongeziene bedreiging.

Omdat de raket over een deel van het Japanse territorium vloog kregen de inwoners van de betrokken regio, Tohoku, een nood-sms. Daarin werden ze opgeroepen om dekking te zoeken in een veilig gebouw of een ondergrondse schuilplaats.

Bescherming
De Japanse regering heeft haar bevolking gewaarschuwd dat een Noord-Koreaanse raket werd afgevuurd in de richting van het noorden van het land, meldt de Japanse zender NHK, weet CNBC.

De Japanse eerste minister, Shinzo Abe, heeft intussen laten weten dat hij er alles aan zal doen om het Japanse volk te beschermen. “We zullen ons uiterste best doen om het leven van de mensen te beschermen”, zei hij aan NHK. Hij noemt het een ongeziene bedreiging.

Abe was op dat moment onderweg naar zijn kantoor voor een spoedzitting over de raket.

"Bedreiging voor ons volk"
De Zuid-Koreaanse regering heeft ondertussen bevestigd dat de raket die omstreeks 05.57 uur (plaatselijke tijd) werd afgevuurd door het Japanse luchtruim is gevlogen. De raket zou in drie delen zijn uiteengevallen en kwam terecht in de Stille Oceaan, op een 1.180 km van kaap Erimo, in het noorden van het land, zegt de regeringswoordvoerder Yoshihide Suga, die nog sprak van een "ongeziene, ernstige en serieuze bedreiging voor ons volk". Uit Zuid-Korea valt te horen dat de raket een afstand van 2.700 km aflegde.

Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft bevestigd dat de raket door het Japanse luchtruim is gevlogen. Maar dit vormde geenszins een bedreiging voor Noord-Amerika, verzekert het Pentagon.

Het Japanse leger ondernam geen poging om de raket neer te halen. De Japanse strijdkrachten voerden eerder nog gemeenschappelijke militaire oefeningen uit met het Amerikaanse leger. En die samenwerking zal verdergezet worden, liet de regering al weten, in het kader van de spanningen met het Noord-Koreaanse regime.

VN-Veiligheidsraad
Het was voor het eerst sinds er in 2009 een langeafstandsraket werd afgevuurd dat er nog eens een Noord-Koreaanse raket door het Japanse luchtruim vloog. Op aandringen van Japan en de Verenigde Staten komt de VN-Veiligheidsraad dinsdagnamiddag in spoedzitting bijeen, bevestigen diplomaten.

Reactie Zuid-Korea
De Zuid-Koreaanse luchtmacht heeft op vraag van de president enkele manoeuvres uitgevoerd als reactie op de raketlancering. Dat zeggen lokale media. Vier gevechtsvliegtuigen bombardeerden een militaire oefenplek in de noordelijke provincie Ganwon-do, vlak aan de gedemilitariseerde grensstrook.

Het was de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in die tot de manoeuvres beval om aan het regime van Kim Jong un in Pyongyang duidelijk te maken dat het bij een eventuelene militaire aanval geen schijn van kans maakt, citeert het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap de woordvoerder van de president.

Daarnaast verspreidde Zuid-Korea ook beelden van een raketlancering die ze naar eigen zeggen vorige week zelf heeft uitgevoerd, als reactie op de recente Noord-Koreaanse dreigementen, weet AP. Op beelden is te zien hoe enkele langeafstandsraketten werden afgevuurd vanop een mobiel lanceervoertuig.

Australië steunt Japan
Ook Australië heeft zijn steun uitgesproken aan Japan. Julia Bishop, de minister van Buitenlandse Zaken, liet verstaan dat Australië Japan zou bijstaan in het geval dat het Aziatische land wordt aangevallen door Noord-Korea.

Foto: archief

Bron: Belga / (lmi/tdm)