N-Korea: "Kernoorlog is onvermijdelijk"

Oorlog op het Koreaanse schiereiland is "een voldongen feit" en het is niet langer de vraag of het gaat gebeuren, maar wel wanneer het zal gebeuren. Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken gezegd. De uitspraak komt er na de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Afgelopen maandag begonnen de VS en Zuid-Korea samen hun grootste militaire luchtoefening ooit, die in totaal vijf dagen zal duren. Daarbij worden ruim 230 oorlogsvliegtuigen en 12.000 manschappen ingezet. Er wordt onder meer geoefend op precisieaanvallen op Noord-Koreaanse nucleaire sites.

En die oefeningen vallen in het verkeerde keelgat bij Noord-Korea. De minister van Buitenlandse Zaken schuwde daarbij de harde taal niet. Hij noemde de oorlog op het Koreaanse schiereiland een “voldongen feit”. 

“De vraag is niet of er een oorlog zal komen, maar wel wanneer die zal uitbreken. We wensen geen oorlog, maar we zullen er ook niet voor terugdeinzen. Als de VS ons geduld verkeerd inschat en de lont in het kruitvat steekt voor een nucleaire oorlog, dan zullen we het de VS betaald zetten”, klonk het in een persmededeling. Eerder had het communistische regime al gezegd dat de militaire oefeningen tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten "hun zelfvernietiging zouden bespoedigen". 

Groter risico
Zondag had ook de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Herbert McMaster, gezegd dat de kans op een atoomoorlog met Noord-Korea met de dag groter wordt. “Ik denk dat het risico elke dag groter wordt”, zegt hij. “Dat betekent dat we in een race zitten om dit probleem op te lossen. Niet alleen wij, maar ook al onze bondgenoten en partners.”

Vorige week nog voerde Noord-Korea een nieuwe rakettest uit. Pyongyang maakte zich sterk dat het in staat was om het Amerikaanse vasteland te treffen. De bewering van Noord-Korea doet de onrust over het nucleaire arsenaal van de communistische staat nog toenemen en verhit daarom ook opnieuw de gemoederen. 

Bekijk ook: "Elke dag meer kans op atoomoorlog"