N-Korea dreigt met raket op eiland VS

Noord-Korea dreigt ermee om het Amerikaanse eiland Guam aan te vallen. Dat meldt het persagentschap KCNA. Op dat eiland in de Stille Oceaan staan militaire installaties van de Verenigde Staten opgeslagen. Daarmee reageert Noord-Korea op een harde uithaal van Amerikaans president Trump richting Pyongyang.

Het leger van Noord-Korea bevestigt in een verklaring dat het "ernstig een aanval overweegt, als waarschuwing naar Washington". Als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het licht op groen zet, kan de aanval er elk moment komen. Dat laat een woordvoerder van het leger weten. Voor de aanval zouden middellangeafstandsraketten (Hwasong-12) ingezet worden.

Trump tweette later op dag dat hij tevreden is dat hij als een van de eerste dingen tijdens zijn ambtstermijn beslist heeft om het kernwapenarsenaal te vernieuwen. En dat agressief taalgebruik helpt niet om de crisis op te lossen, zegt VS-correspondent voor VTM NIEUWS Greet De Keyser.

Spanningen
De dreigende taal van Pyongyang komt er enkele uren nadat de Amerikaanse president Trump keihard uithaalde naar het Noord-Koreaanse regime. Hij zei dat het land “vuur en furie” over zich heen zal krijgen als het de VS blijft bedreigen.

Noord-Korea kreeg van de VN-Veiligheidsraad eerder al sancties opgelegd, toch blijft het dreigen met een nucleaire aanval en dat zint de Amerikaanse president niet. De spanningen lopen al meer dan een jaar hoog op door verschillende rakettesten vanuit Noord-Korea.

Kaart: hier ligt het eiland Guam:

Lees meer: 'Trump: "Vuur en furie voor Noord-Korea"'

Bekijk ook: