"Mogelijk nieuwe vluchtelingencrisis"

De Griekse eilanden in de Oost-Egeïsche Zee kunnen snel met een nieuwe vluchtelingencrisis geconfronteerd worden. "De situatie in de registratiecentra (hotspots) is ondraaglijk geworden", zei de burgemeester van het eiland Lesbos, Spyros Galinos. Eerder had hij in een brief de Griekse parlementsvoorzitter gewaarschuwd: "We lopen gevaar om de vluchtelingencrisis van de zomermaanden van 2015 weer mee te maken". De brief werd vandaag in de Griekse pers gepubliceerd.

Volgens Galinos houdt het probleem verband met de blijvende oververzadiging van de opvang- en registratiecentra. De migranten moeten maandenlang wachten op de verwerking van hun asielaanvraag. En er stromen steeds nieuwe migranten toe. De situatie moet daarom dringend ontlast worden. Vluchtelingen moeten naar het vasteland gebracht worden, klinkt het. 

Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie zijn in juli, augustus en september 27 procent meer mensen uit Turkije in Griekenland gearriveerd (10.714) tegenover dezelfde periode van vorig jaar (8.447). De grote vluchtelingenstroom van 2015, toen dagelijks duizenden mensen vanuit Turkije de overtocht maakten naar de Griekse eilanden, kon na de inwerkingtreding van het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije in april 2016 getemperd worden. Dat akkoord voorziet onder andere dat de EU alle migranten kan terugsturen die illegaal via Turkije naar Griekenland zijn gekomen en geen asiel hebben gekregen. 

Foto: archief