Moeder en baby komen om in orkaan Florence

Orkaan Florence, die momenteel door de Amerikaanse staat North Carolina raast, heeft zijn eerste slachtoffers gemaakt. Vanmorgen kwamen een moeder en haar baby om in Wilmington toen een boom op hun huis viel. De vader is gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. “Hier in Wilmington zijn ontzettend veel bomen uitgerukt en op huizen gevallen. Zo zijn er dus twee slachtoffers gevallen”, zegt VTM NIEUWS-correspondente Greet De Keyser.

De gouverneur van North Carolina meldde eerder vandaag al dat de orkaan bezig was met een vernielend spoor te trekken doorheen de staat aan de oostkust van de Verenigde Staten. Een stortvloed aan intense regenbuien heeft ook al tot overstromingen geleid.

Door de orkaan zitten zeker 88.000 huishoudens in North Carolina zonder stroom. In de kustgebieden zijn veel straten overstroomd door hevige regenval, doordat het stijgende zeewater ervoor zorgt dat rivieren overstromen.

De stormwinden halen inmiddels snelheden van 168 kilometer per uur, en lokaal is soms er al meer dan 100 centimeter regen gevallen. Lokale overheden waarschuwen dan ook voor een potentiële catastrofe met levensgevaarlijke situaties en overstromingen.

Huizen dichtgetimmerd
VTM NIEUWS-correspondente Greet De Keyser is in Wilmington (Nort Carolina) waar het oog van de orkaan zou overtrekken. Zij stuurde gisteren deze beelden waarop te zien is hoe veel huizen zijn dichtgetimmerd tegen het stormweer. "De meeste gebouwen zijn ook een beetje beschermd tegen het opkomende water maar of dat zal helpen, blijft nog waar de vraag."

(Meer onder de video)

Categorie 1
Enkele uren voordat Florence aan land komt, is de orkaan afgezwakt tot categorie 1. Het Nationale Orkaancentrum (NHC) van de Verenigde Staten laat echter weten dat het daardoor niet minder gevaarlijk wordt. De overstromingen en regenval worden niet minder doordat de windkracht afneemt, zegt het NHC.

Evenveel regen als in acht maanden
In North Carolina valt tussen vandaag en morgen evenveel regen als normaal in acht maanden, ongeveer een meter. Verwacht wordt dat de orkaan langzaam over North- en South Carolina trekt en pas zondag de staten verlaat. Op dat moment is de windkracht al flink afgenomen. In het weekend blijft het wel veel regenen in de getroffen staten.

De vrees bestaat dat Florence voor de kust zal stilvallen, warm zeewater opneemt en zo nog meer regen kan veroorzaken. Bovendien kan de storm golven tot vier meter hoog veroorzaken. De noodtoestand blijft daarom van kracht in verschillende staten.

Miljoen evacuaties
Florence zou verder langs de kust richting zuidwesten trekken om morgen landinwaarts te gaan. Aan de Amerikaanse oostkust kregen al meer dan een miljoen inwoners het bevel te evacueren. Verwacht wordt dat de orkaan zondag pas de staten North- en South Carolina zal verlaten.

Bekijk ook: