Minister verzon ontmoeting Poetin

In Nederland is ophef ontstaan rond minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD). Toen hij in 2016 VVD-fractievoorzitter was, zou hij gelogen hebben over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, terwijl die ontmoeting nooit plaatsvond. Volgens Zijlstra probeerde bij met de leugen de bron van een verhaal te beschermen.

In 2016 waarschuwde de VVD-minister op een partijcongres over de territoriale ambities van Poetin. In de speech zei hij dat hij in 2006 in het buitenverblijf van Poetin was, en dat die daar werd gevraagd wat hij verstond onder Groot-Rusland. “Zijn antwoord was Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En oh ja, Kazachstan 'was nice to have'”, aldus Zijlstra in de toespraak.

Geen nieuw verhaal
Zijlstra beweert dat hij het verhaal al sinds “begin 2014” heeft verteld, zowel binnen als buiten de VVD. Hij zou als Shell-medewerker samen met Shell-topman Jeroen van der Veer en Poetin in het buitenverblijf gezeten hebben.

Verhaal van iemand anders
De minister geeft nu toe dat hij daar niet bij was, maar dat hij het verhaal van iemand anders had gehoord. “Het is niet verstandig geweest. Ik had het anders moeten doen”, zegt hij nu. “De geopolitieke betekenis van die woorden waren te groot. Ik vond het daarom van politiek belang deze uitspraken wereldkundig te maken.”

Bron beschermen
De minister heeft naar eigen zeggen het citaat op zichzelf betrokken om de bron te beschermen. Zijlstra houdt vol dat de “inhoud van de boodschap klopt” en vindt daarom dat hij “geen desinformatie heeft verspreid”, schrijft de Volkskrant, die het verhaal naar buiten bracht.

Inhoud belangrijker dan boodschap
Oppositiepartij PVV wil niettemin zo snel mogelijk een debat met de minister. Voor Zijlstra’s eigen partij, de VVD, weegt wat destijds is gezegd zwaarder dan de wijze waarop het naar buiten is gekomen, zo liet woordvoerder Han ten Broeke weten.

Zijlstra spreekt overigens woensdag in Moskou met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov.