Merkel en Seehofer bereiken akkoord

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en minister van Binnenlandse Zaken en CSU-voorzitter Horst Seehofer hebben een compromis bereikt over de migratieproblematiek. Dat hebben bronnen binnen het conservatieve blok aan persagentschap dpa bevestigd. Seehofer heeft verklaard dat hij toch niet wil opstappen.

Concrete details over het akkoord zijn nog niet bekend, maar Seehofer zou snel het woord nemen. Later volgt een persconferentie door de secretarissen-generaal van beide partijen.

Spanningen door migratiedossier
Het migratiedossier heeft in Duitsland geleid tot een gespannen verhouding tussen de christendemocratische CDU en de Beierse zusterpartij CSU. Seehofer wil dat migranten die in Duitsland aankomen, worden teruggestuurd naar het Europese land waar ze voor het eerst geregistreerd werden.

Merkel pleitte voor een Europese aanpak en kreeg tot aan de Europese top van deze week om een regeling uit te werken met de andere lidstaten van de Europese Unie. Seehofer dreigde er zondag zelfs mee om op te stappen vanwege het conflict, maar daar kwam hij maandag op terug. "We zijn tot een akkoord gekomen", zei hij na de urenlange onderhandelingen met Merkel.