Mensen kregen advies om binnen te blijven

Verschillende bewoners van het Londense flatgebouw zeggen dat ze in het verleden het advies hebben gekregen om bij brand binnen te blijven en te wachten op hulp. De Londense burgemeester Sadiq Khan wil nu dat het veiligheidsadvies voor de bewoners van het appartementsgebouw ernstig onder de loep wordt genomen.

Vandaag rukten meer dan 200 brandweermannen uit om de uitslaande brand in het 24 verdiepingen tellende flatgebouw onder controle te krijgen. De brand ontstond deze ochtend rond 1 uur en het vuur verspreidde zich razendsnel. Daardoor raakte een nog onbekend aantal mensen niet tijdig uit het gebouw.

Ondertussen zijn al zeker zes dodelijke slachtoffers gevallen, maar dat aantal kan nog oplopen. Minstens 74 mensen werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Twintig gewonden verkeren nog in kritieke toestand.

Intussen rijzen er vragen over de veiligheidsvoorschriften die de mensen van het appartementsgebouw in het verleden gekregen hadden. Verschillende bewoners van het appartementsgebouw zeggen dat ze het advies hadden gekregen om bij een brand binnen te blijven zitten. Ze moesten de deur van het appartement gesloten houden en wachten tot er hulp kwam opdagen.

Advies onder de loep
Khan heeft aan de Britse omroep BBC laten weten dat hij dat advies wil laten herbekijken. "Dat is een van de zaken die uiteraard, en niet zonder reden, door de mensen was opgeworpen", zo klonk het. "Gelukkig zijn de mensen niet in hun appartement gebleven en hebben ze zichzelf in veiligheid gebracht."

"Er zijn veel appartementsblokken in Londen. Het mag niet tot een situatie komen waarbij mensen in gevaar worden gebracht omdat hen een slecht advies is gegeven of, indien dit het geval is, omdat het gebouw slecht is onderhouden."

De burgemeester kwam ook terug op het feit dat bewoners blijkbaar al eerder over de staat van het gebouw en over brandgevaar hebben geklaagd. "Dat zijn erg belangrijke vragen die beantwoord moeten worden", zegt hij. Khan belooft alle vragen te zullen stellen omdat hij antwoorden eist.