Meer mensen besmet met veteranenziekte

Steeds meer mensen raken besmet met de legionellabacterie, ofwel de veteranenziekte. De bacterie veroorzaakt een longontsteking en ieder jaar sterven er 4 Vlamingen aan. De bacterie ontwikkelt zich goed in warm, stilstaand water, zoals in een tuinslang. Dit jaar hebben we een natte en warme zomer en dus lopen heel wat mensen een risico.

De voorbije jaren is het aantal besmettingen in Vlaanderen sterk gestegen. Van 63 gevallen in 2011 tot 100 vorig jaar. En per jaar kost een legionellabesmetting zelfs aan zo'n 4 Vlamingen het leven. 

De bacterie ontwikkelt zich het best in warm, stilstaand water zoals in een tuinslang of een fontein. De laatste weken is het al vaker tussen de 25 en 35 graden geweest en bij zulke temperaturen warmt water snel op.

Wanneer dat warme water verneveld wordt, kan je het mogelijk inademen en komt de bacterie mogelijk in de longen terecht. De longontsteking die je er van kan krijgen, wordt ook wel eens de veteranenziekte genoemd. Als je het besmette water drinkt, kan je niet besmet raken.

Hoge koorts en braken
De eerste symptomen van een besmetting met het legionellavirus zijn spierpijn en lichte hoofdpijn. Later krijg je meestal hoge koorts, een droge hoest en kortademigheid. Andere symptomen zijn diarree, braken en misselijkheid. Als je er vroeg bij bent kan het met antibiotica bestreden worden.

Niet iedereen die het besmette water inademt, raakt meteen besmet. Vooral mensen met een lagere weerstand zoals chronisch zieken, bejaarden en rokers lopen risico.

Preventie
De belangrijkste tip om legionella te voorkomen is het vermijden dat je leidingwater lange tijd stilstaat. Gebruik zowel je warm als koud water wekelijks. Als je terugkomt van een lange vakantie, spoel je best eerst de kranen en de douche om het water te verversen. Zorg er ook voor dat het water in je boiler of combiketel afgestemd staat op zestig graden, want op die temperatuur kan het virus niet overleven.

Heel wat mensen zoeken tijdens warme dagen verfrissing in de tuin. Let daarom op de volgende huis-en-tuintips:

  • Laat de tuinslang en hogedrukspuit na gebruik goed leeglopen. Leeg ook de plantenspuit na ieder gebruik.
  • Reinig je bubbelbad regelmatig en ontsmet het zoals in de handleiding staat. Staat je bubbelbad in de tuin, zorg er dan voor dat er geen aarde in het water terechtkomt.
  • Vul een luchtbevochtiger dagelijks met vers afgekoeld gekookt water. Reinig en ontkalk regelmatig het reservoir en ververs het water dagelijks.
  • Ontkalk de douche regelmatig.
  • Iedereen met een apneu-apparaat (CPAP) moet het waterreservoir vullen met afgekoeld gekookt water en dagelijks verversen. Het masker en het reservoir moeten ook dagelijks gereinigd worden.

De legionellabacterie werd in 1977 erkend als oorzaak van een bepaald type longontsteking nadat 34 doden gevallen waren na een bijeenkomst van Amerikaanse oorlogsveteranen van de Koreaoorlog in een hotel in Philadelphia.