"Meer en meer hevige bosbranden, zijn nieuwe normaal", zegt Jill Peeters

Op dit moment woeden in Californië de hevigste bosbranden in bijna honderd jaar en dat zijn zeker niet de laatste. Volgens Jerry Brown, gouverneur van Californië mogen we meer en meer bosbranden verwachten. Ook weervrouw Jill Peeters bevestigt zijn vermoeden: "Hij heeft zeker gelijk".

President Trump gaf dit weekend de Californische regering de schuld van de bosbranden. De staat zou aan slecht bosbeheer doen, maar dat pikt de gouverneur van Californië niet. Zonder hem bij naam te noemen, zegt hij dat Trump zelf mee schuldig is. “Zelfs een perfect bosbeheer, stopt de klimaatverandering niet. Diegenen die de klimaatverandering ontkennen, dragen absoluut bij tot de tragedies die we nu zien en die we zullen blijven zien”, klonk het bij Jerry Brown.

"Nieuwe (ab)normaal"
Volgens de gouverneur zullen er in de toekomst meer en meer bosbranden voorkomen. “We zitten in het nieuwe abnormaal. En dingen zoals deze zullen deel uitmaken van onze toekomst. Dingen zoals deze en erger. Dat is waarom het zo belangrijk is om maatregelen te nemen en aan preventie te doen." Volgens weervrouw Jill Peeters is de huidige situatie echter het "nieuwe normaal".

Meer en meer hevige bosbranden
De weervrouw bevestigt dat we in de toekomst meer en meer bosbranden kunnen verwachten in Californië. Door de opwarming van de aarde is het er momenteel zo'n anderhalve graad warmer dan in de jaren 70. Traditioneel kent de regio Californië afwisselend periodes van grote droogte en van overstromingen, maar dat verandert door de opwarming. Op dit moment is de droge periode voorbij en had het in oktober moeten beginnen regenen. Dat is echter niet gebeurd en ook de komende tien dagen wordt er geen regen voorspeld. Daarnaast kent de regio van Californië op dit moment een sterke uitdrogende wind, waardoor de kleinste vonk wordt aangewakkerd en bosbranden veroorzaakt. 

In Californië zijn er vandaag gemiddeld drie keer zo veel zware bosbranden dan in de jaren zeventig. Door de opwarming van de aarde wordt dan ook verwacht dat dergelijke grote bosbranden steeds vaker zullen voorkomen.

Lees ook: