Dossier Brexit

May mag zelfde deal niet meer voorleggen aan parlement

De Britse regering moet met een ander voorstel voorstel op de proppen komen als ze een nieuwe stemming in het parlement wil organiseren over het uitstapakkoord van premier May met de Europese Unie. Dat heeft John Bercow, de speaker van het Lagerhuis, vandaag gezegd.

Bercow, die beslist of de regering aan het parlement mag vragen om premier Theresa May’s brexitdeal goed te keuren, heeft vandaag gezegd dat de Britse regering niet meer met hetzelfde voorstel moet afkomen.

“Dit is mijn conclusie: als de overheid een nieuw voorstel naar voor wil brengen dat niet hetzelfde is of in wezen hetzelfde is als hetgeen dat op 12 maart door het Huis werd weggestemd, dan zou dat volledig in orde zijn”, zei hij. “Wat de overheid niet kan doen, is hetzelfde voorstel opnieuw voorleggen aan het Lagerhuis of een voorstel dat in wezen hetzelfde is als datgene dat vorige week met 149 stemmen verworpen werd.”

Volgens precedenten die teruggaan tot 1604, blijkt uit de parlementaire regels dat er niet meer dan één keer kan gestemd worden over eenzelfde voorstel tijdens dezelfde zitting van het parlement.

“Deze uitspraak moet niet worden beschouwd als mijn laatste woord over dit onderwerp”, zei Bercow nog. “Het is louter de bedoeling om aan te tonen aan welke test de regering moet voldoen, zodat ik kan beslissen dat een derde betekenisvolle stemming legitiem kan gehouden worden in deze parlementaire zitting.”