Massa Roemenen op straat tegen regering

In Roemenië zijn gisteravond tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de overheid. Volgens verschillende lokale media gaat het om de grootste protesten sinds de val van het communisme in 1989.

De media spreken van 200.000 manifestanten, waarvan de helft in de hoofdstad Boekarest. Ze protesteerden tegen de beslissing van de sociaaldemocratische regering om via een nooddecreet de anticorruptiewetgeving te versoepelen en eisen het ontslag van de regering. De autoriteiten weigeren om cijfers vrij te geven over het aantal aanwezigen.

In Boekarest kwam het voor de regeringszetel aan het einde van de manifestatie tot geweld tussen de politie en relschoppers. Tientallen hooligans bekogelden de politie met bommetjes, stenen en flessen. De agenten reageerden daarop met traangas, waarna een groot deel van de manifestanten, die vreedzaam betoogden, het plein verlieten.

Molotovcocktails
Later op de avond kwam het opnieuw tot rellen tussen de politie en de relschoppers. Een krantenkiosk werd in brand gestoken. Vier politieagenten en twee demonstranten raakten lichtgewond, twintig mensen werden opgepakt. De politie nam verschillende molotovcocktails en messen in beslag.

Een woordvoerder van de politie had nog voor het uitbreken van de rellen uitdrukkelijk gewaarschuwd voor mogelijke stoorzenders. De oppositiemedia menen dat de relschoppers door de regering werden ingezet om verdere straatprotesten te verhinderen en alle manifestanten in diskrediet te brengen.