Maria terug aangesterkt tot categorie 5

Orkaan Maria is opnieuw krachtiger geworden en is terug een orkaan van categorie vijf, nadat de orkaan eventjes was afgezwakt tot categorie vier. Maria raast momenteel recht op Puerto Rico af, dat twee weken geleden ook al getroffen werd door orkaan Irma.

Amper twee weken nadat de regio getroffen door de zware orkaan Irma, maken de Caraïben zich opnieuw op voor orkaan Maria. Die groeide gisteren op slechts een dag tijd uit van een orkaan van categorie één tot een orkaan van categorie vijf, meteen ook de zwaarste en hoogste categorie.

Deze ochtend had de orkaan wel eventjes aan kracht ingeboet en was hij in een lagere categorie terechtgekomen, hoewel het Amerikaanse orkaancentrum NHC wel bleef waarschuwen voor het gevaar van de orkaan. “Maria blijft een extreem gevaarlijke orkaan na zijn doortocht over het eiland Dominica”, schrijft het orkaancentrum op Twitter. Iets voor de middag nam de windsnelheid van de orkaan weer toe, waardoor Maria terug tot categorie vijf behoort.

Dak van de premier
De orkaan ging rond 21.15 uur lokale tijd (3.15 uur Belgische tijd) ging Maria aan land op Dominica. Vooral de oostkant van het eiland aan de Atlantische Oceaan kreeg het hard te verduren, maar ook de hoofdstad Roseau - aan de Caraïbische Zee - werd zwaar getroffen.

De premier van Dominica beschreef de orkaan als “genadeloos”. De orkaan blies het dak van zijn huis weg. "Mijn dak is weg. Ik ben overgeleverd aan de genade van de orkaan. Het huis overstroomt", luidde het op de Facebookpagina van premier Roosevelt Skerrit, al snel gevolgd door: "Ik ben gered."

Orkaan Maria trok ook al over Guadeloupe en Martinique. Hoewel Maria niet rechtstreeks over de Franse overzeese departementen raasde, zouden ook deze eilanden het hard te verduren hebben gekregen. Het is onduidelijk of er schade is. 

Wat is het parcours?
De orkaan zet nu naar verwachting haar koers verder naar Montserrat, Saint Kitts en Nevis en later de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden. Morgen zou Maria ook het Amerikaanse eiland Puerto Rico bereiken. Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico heeft Amerikaans president Donald Trump al de noodtoestand afgeroepen.

Lees ook: Orkaan Maria wordt "extreem gevaarlijk"