Mammoet "binnen 2 jaar" tot leven gewekt

Een team van de Amerikaanse universiteit Harvard is bezig met het terug tot leven wekken van de wolharige mammoet. De diersoort stierf 4.000 jaar geleden uit, maar zou nu dankzij celtechnologie terug kunnen keren.

Het onderzoeksteam is een hybride embryo aan het maken. Concreet betekent dit dat het embryo bestaat uit DNA van de wolharige mammoet gecombineerd met dat van een Aziatische olifant. Het resultaat zou dan een olifant met mammoetkenmerken zijn volgens George Church, de coördinator van het team. Volgens Church zou het dier er binnen twee jaar al kunnen zijn.   

Kleine oren en lang haar
Specifiek zal de hybride de kenmerken zoals de kleine oren en het lange haar hebben. Daarnaast zou het dier koudbloedig zijn. De wolharige mammoet was een sociaal dier en dat past perfect bij de Aziatische olifant, die het dichtst verwant met de Aziatische olifant.

Hybride moet klimaat redden
De reden waarom het team de hybride wil maken, is om het uitsterven van de Aziatische olifant tegen te gaan. Zo moet het project helpen om de dieren te doen overleven in een kouder wordend klimaat. Daarnaast kunnen de dieren voorkomen dat de permafrost smelt en zo broeikasgassen uit kan stoten, een gevolg van de globale opwarming.

Kritiek
Maar het project krijgt ook kritiek. Zeker vanuit ethisch standpunt rijzen er vragen. Maar Church’s bedoeling is om met de kennis en technologie het klimaat en de diersoort te redden, niet om een uitgestorven dier volledig terug tot leven te wekken.