Maduro wil praten met oppositie

De Venezolaanse president Nicolas Maduro is bereid om met vertegenwoordigers van de oppositie in zijn land rond de tafel te zitten. De gesprekken zullen plaatsvinden in buurland Dominicaanse Republiek, zegt Maduro. De gesprekken moeten bijdragen tot "vrede en democratie in Venezuela", klinkt het.

Het is na tussenkomst van Jose Luis Rodríguez Zapatero, voormalig premier van Spanje, en de Dominicaanse minister van Buitenlandse Zaken Miguel Vargas dat de ontmoeting kan plaatsvinden, geven beiden mee in een persmededeling. Ze hopen dat de bijeenkomst een "stap in de richting van verzoening zal zijn".

Oppositie niet onder indruk
De oppositie is echter niet onder de indruk en liet al verstaan dat er voorwaarden moeten zijn alvorens echt te praten. De laatste poging tot gesprek dateert al van 2016.

Het Zuid-Amerikaanse land wordt al maanden geteisterd door politieke onrust. De president heeft met een referendum zijn macht nog meer versterkt ten koste van het parlement en de oppositie. Bij straatprotest kwamen meer dan 120 mensen om het leven.