Dossier President Macron

Macron trapt presidentscampagne af

In Frankrijk lanceren de favorieten voor de presidentsverkiezingen dit weekend hun campagne. Emmanuel Macron gaf de aftrap met een bijeenkomst voor ongeveer 10.000 sympathisanten. Als onafhankelijke presidentskandidaat presenteert hij zichzelf als dé persoon die de Fransen kan verenigen over de partijgrenzen heen.

Naast de extreemrechtse Marine Le Pen en de conservatieve François Fillon, heeft ook de Franse oud-minister van Economie Emmanuel Macron zich kandidaat gesteld voor de Franse presidentsverkiezingen van 2017. 

Macron was sinds 2009 partijloos en richtte dit jaar zijn eigen beweging 'En marche!' ('Vooruit') op. Sindsdien wordt hij ook wel de rijzende ster van de Franse politiek genoemd. Zijn populariteit was duidelijk te merken tijdens zijn bijeenkomst vandaag. Ongeveer 10.000 mensen kwamen hem toejuichen bij de voorstelling van zijn campagne, nog eens 6.000 fans keken buiten toe op een scherm. 

Frisse politieke wind
Macron werpt zich op als een centrumfiguur en als de kandidaat van het anti-establishment. Net omdat hij helemaal anders is dan veel van zijn collega’s, spreekt hij veel Fransen aan én doet hij een frisse wind door de politiek waaien. 

“Macron heeft ook vandaag een sterke indruk gemaakt”, zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck, die de bijeenkomst bijwoonde. “Hij heeft een uur en drie kwartier gesproken en heeft zich daar opgeworpen als de kandidaat die gaat voor een Frankrijk waar iedereen bij hoort. Een Frankrijk voor zowel de rechtse als de linkse stemmers dus.”

En morgen?
Macron is momenteel zelfs uitgegroeid tot dé grote favoriet om de race naar het Elysée te winnen. Hij zal het in de tweede ronde van de verkiezingen wellicht moeten opnemen tegen de extreemrechtse Marine Le Pen, althans als we de peilingen mogen geloven. Zij zal morgen haar campagne en programma voorstellen. “Ongetwijfeld zullen we morgen heel andere accenten zien dan bij Macron en zal de slogan waarschijnlijk eerder ‘Frankrijk eerst’ zijn”, zegt Van Spilbeeck.