Dossier President Macron

Macron: "Parlement moet derde kleiner"

Het Franse parlement zal het binnenkort met een derde parlementariërs minder moeten doen. Dat kondigde president Emmanuel Macron toch aan in zijn speech voor het complete parlement. Daarnaast wil Macron politieke mandaten beperken in de tijd, iets wat tot nu toe nog niet kon.

Macrons speech voor het congres trok al veel aandacht naar zich toe nog voor de president een woord had gezegd. Alle parlementsleden werden voor de gelegenheid naar het paleis van Versailles, het vroegere huis van de ‘Zonnekoning', geroepen. Macron is zo de eerste president die zijn ambtstermijn op deze manier begint.

Kleiner parlement
Ook in zijn speech wil Macron breken met het verleden en kondigt hij heel wat maatregelen aan. Zo vindt de jonge president dat het parlement het met heel wat minder leden kan doen, een derde minder om precies te zijn.

Verder wil Macron mandaten in de tijd beperken. Hoelang politici een mandaat zullen mogen uitvoeren, zei hij er niet bij.

En Macron is ambitieus, want hij wil deze hervormingen er binnen het jaar doorkrijgen. Daarvoor zal het parlement deze voorstellen moeten goedkeuren. “Indien nodig, is een referendum ook een optie”, zei hij nog strijdvaardig.

Noodtoestand
Daarnaast vindt Macron het wel eens tijd dat het Franse volk opnieuw "wat vrijer" kan leven. Daarom wil hij tegen de herfst de noodtoestand, die al sinds november 2015 van kracht is, opheffen.