Dossier President Macron

Macron op weg naar absolute meerderheid

La République en Marche, de partij van de kersverse Franse president Emmanuel Macron, is gisteren de grote overwinnaar geworden in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Samen met coalitiepartner MoDem haalde La République en Marche 32,32 procent van de stemmen. De tweede ronde van de parlementsverkiezingen vindt komende zondag plaats.

De getrouwen van Macron eindigen zo ruim voor de rechtse partijen, die samen 21,56 procent van de stemmen bijeen kregen. Het extreemrechtse Front National klokt af op 13,20 procent. De uiterst linkse formatie La France insoumise van Jean-Luc Mélenchon behaalde 11,02 procent, terwijl de Parti Socialiste van de vorige president Hollande met 7,44 procent historisch laag scoort.

Maar drie kandidaten slaagden erin hun zetel te verzekeren na de eerste ronde. Op zondag 18 juni wordt tijdens de tweede ronde over de andere 574 zetels beslist. Het ziet ernaar uit dat de partij van Macron afstevent op een erg comfortabele meerderheid van ruim 400 zetels. 

Verwacht resultaat
“Het is zoals verwacht een nieuwe overwinning voor de nieuwe partij van Macron”, zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck. Het is zo dat de kiezers echt duidelijk hebben gemaakt dat de traditionele politieke partijen echt aan verandering toe zijn. Een derde van de kandidaten van ‘En Marche’ heeft nooit aan politiek gedaan, het is een partij met evenveel vrouwelijke als mannelijke kandidaten. Wat voor veel landen maar een illusie is, is vandaag waargemaakt in Frankrijk.”

Bittere pil voor tegenstanders
De tegenstanders van de partij van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron, La République en Marche, moeten een bittere pil slikken. "Dit is een machtsconcentratie in het Elysée, minachtend voor de Assemblée nationale", reageerde de woordvoerder van de partij La France insoumise, Raquel Garrido. De eerste secretaris van de PS, Jean-Christophe Cambadélis, betreurde dan weer een "achteruitgang zonder voorgaande van links en vooral de PS. De wervelwind was te sterk en de twee verkiezingen te dicht bij elkaar" om de tendenzen van de presidentsverkiezing om te keren.

Onthouding
François Baroin, woordvoerder van de partij Les Républicains, wees op de grootschalige onthouding, wat volgens hem getuigt van de "hardnekkigheid van de breuken in de Franse samenleving". Het extreemrechtse Front national van Marine Le Pen geeft dan weer een "ontgoocheling" toe, aldus de vicevoorzitter van de partij, Florian Philippot. Hij wees ook op de grote onthouding tijdens de stemronde en riep op tot een "algemene mobilisatie" voor de tweede ronde.

Premier tevreden
De Franse premier Edouard Philippe noemt de resultaten een duidelijke steun aan het project van president Emmanuel Macron.

"Jullie waren minder talrijk dan tijdens de presidentsverkiezingen", aldus de premier. Hij ziet in de grote onthouding van zondag een demobilisatie. "Maar ik moet het belang benadrukken om volgende zondag te gaan stemmen." "Ondanks deze onthouding, is de boodschap van de Fransen zonder ambiguïteit", zei hij nog. "Frankrijk is terug."

Felicitaties
Macron heeft intussen al felicitaties op zak uit Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel noemde de eerste ronde een groot succes voor de partij van Macron. "Een stem voor hervormingen", klinkt het via haar woordvoerder.