Dossier President Macron

Macron officieel president van Frankrijk

François Hollande heeft deze ochtend officieel de macht overgedragen aan de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Beide heren zaten net voor de inauguratie van Macron nog onder vier ogen samen op het Elysée, onder meer om Macron enkele staatsgeheimen én de nucleaire codes toe te vertrouwen. "Dit ambt bekleden is een eer", klonk het in zijn eerste speech. 

Het Elysée wordt de komende vijf jaar het officiële verblijf van Emmanuel Macron, die exact een week geleden door het Franse volk werd aangewezen als de nieuwe president van Frankrijk. Hij haalde het toen met zijn beweging 'En Marche!' van de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen, van het Front National.

Officiële machtsoverdracht
Vandaag werd de macht officieel overgedragen aan Macron. Om 10 uur werd hij verwacht op de presidentiële ambtswoning. 'Première dame' Brigitte Macron was tien minuten voor haar man al aangekomen op het Elysée, in een lavendelblauwe Louis Vuitton-outfit. Na een onderhoud van zowat een uur - heel wat langer dan de geplande twintig minuten - vertrok Hollande en volgde de officiële ceremonie waarop Macron werd ingezworen als nieuwe Franse president. 

In zijn eerste toespraak als president beloofde Macron dat hij de verdeeldheid in de Franse samenleving wil overbruggen. "De wereld en Europa hebben Frankrijk meer dan ooit nodig, een sterk Frankrijk dat luid van zich laat horen over vrijheid en solidariteit", klonk het. Over zijn pro-Europese agenda zei het kersverse Franse staatshoofd dat de EU "heropgebouwd en geherlanceerd" zal worden. Macron had het nog over "een doeltreffender, meer democratisch Europa".

In betere staat
François Hollande trok na zijn vertrek op het Elysée naar het PS-hoofdkwartier aan de rue de Solférino. De voormalige president die zich niet opnieuw kandidaat had gesteld na zijn eerste mandaat, legde de laatste meters te voet af langs een erehaag van militanten en sympathisanten. "Ik laat Frankrijk achter in een veel betere staat dan waarin ik het gevonden had", zei hij daar onder meer nog.

Straks brengt Macron onder meer nog hulde aan het graf van de onbekende soldaat aan de Arc de Triomphe op de Champs-Elysées. De grote laan is één van de toeristische toplocaties in Parijs, maar vorige maand nog vond er een aanslag plaats waarbij een terrorist een politieman doodschoot.

Regering vormen
Macron zal nu snel zijn eerste minister aanduiden en een regering vormen. Heel wat voorgangers deden dat nog op de dag van hun aantreden zelf. Volgens Macrons entourage zou hij echter nog tot maandag wachten. Daarnaast is het vooral uitkijken naar de uitslag van de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni. De voormalige zakenbankier en oud-economieminister onder Hollande is met zijn jonge beweging immers allerminst zeker van een meerderheid in de Assemblée nationale.

Intussen raakte ook bekend dat de Franse ambassadeur in Duitsland, Philippe Etienne, diplomatiek raadgever wordt van Macron. De nieuwe Franse president is vast van plan om de Frans-Duitse as aan te halen en zo de Europese Unie een nieuw elan te geven. Maandag vertrekt Macron ook meteen richting Berlijn voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Macrons oude kabinetschef Alexis Kohler is aangesteld als secretaris-generaal van het Elysée.