Macron: “Irandeal 2015 moet bewaard blijven”

De Franse president Emmanuel Macron waarschuwt alle partijen betrokken in het Iraanse nucleaire akkoord voor een "escalatie" die tot een "conflict" kan leiden. Eerder had Iran aangekondigd om de capaciteit voor uraniumverrijking te verhogen, wat een hevige reactie van Israël uitlokte.

"Er is een toename in de wederzijdse spanning en ik nodig iedereen uit om de situatie te stabiliseren", aldus Macron, na een onderhoud in Parijs met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Escalatie leidt enkel maar tot conflict, aldus nog de Franse president. Enkele uren eerder stelde Netanyahu dat de Iraanse beslissing bedoeld is om de "staat Israël te vernietigen".

Niet uit kernakkoord stappen
Voor de Franse president zijn de verklaringen van Iran niet van die aard om uit het kernakkoord van 2015 te stappen. "Ik heb aan de (Israëlische) premier nog eens mijn diepe overtuiging uitgedrukt - die al onze Europese partners delen - dat het akkoord van 2015 over het Iraanse kernprogramma bewaard moet blijven om de nucleaire activiteit in de regio te controleren."

Macron voegde er nog aan toe dat het akkoord van 2015 moet worden vervolledigd met een akkoord over de nucleaire activiteit na 2025, over de ballistische activiteit van Iran en over de regionale aanwezigheid van Iran.

Israël
De Europese landen die het akkoord proberen te redden, zitten klem tussen de Israëlisch-Amerikaanse druk aan de ene kant en Iraanse druk aan de andere. "Ik heb aan president Macron niet gevraagd om uit het akkoord te stappen. Ik denk dat de economische realiteiten deze zaak zullen regelen", verklaarde Netanyahu.

Hij verwees impliciet naar de dreigingen van nieuwe Amerikaanse sancties tegen bedrijven die handel drijven met Iran. "In mijn ogen is de grootste bedreiging voor de wereld vandaag, kernwapens in handen van een radicaal islamitisch regime zoals Iran", aldus nog Netanyahu.