Londen-Australië? Je hebt nu directe vlucht

De eerste directe passagiersvlucht tussen Australië en Europa is veilig geland op de luchthaven London Heathrow. Het vliegtuig vertrok vanuit de Australische stad Perth en was iets langer dan zeventien uur onderweg. 

De vlucht met de Boeing 787 Dreamliner, die speciaal werd ontwikkeld voor langeafstandsvluchten, vertrok om 18.49 uur lokale tijd in Perth aan de Australische westkust en landde om 05.03 uur lokale tijd in Londen. Het toestel legde een afstand af van 14.498 kilometer.

Aan boord van het vliegtuig voor deze historische vlucht zaten meer dan 200 passagiers en zestien bemanningsleden. 

Kangaroo Route
De route tussen Londen en Perth wordt de ‘Kangaroo Route’ genoemd. In 1947, toen Qantas de route voor het eerst vloog, waren er negen tussenstops nodig om vanuit Londen met het vliegtuig Australië te bereiken. Het ging om een traject dat maar liefst vier dagen duurde. 

Met de route wil Qantas van het westen van Australië "een nieuwe toeristische toegangspoort maken voor Australië". Het bedrijf bouwde daarvoor een nieuwe internationale transitlounge op de luchthaven van Perth.

Niet de langste
De afstand tussen Londen en Perth is niet de langste directe vlucht. Zo vliegt Qatar Airways rechtstreeks tussen Qatar en Auckland in Nieuw-Zeeland. Die vlucht duurt 17 uur en 40 minuten, een verschil van ongeveer twintig minuten. Ook andere luchtvaartmaatschappijen zoals Emirates en United Airlines leggen directe afstanden van meer dan 14.000 kilometer af.