LIVE: Erkent Trump Jeruzalem als hoofdstad?

De Amerikaanse president Donald Trump zal om 19 uur op een meeting van zijn kabinet toelichten of hij Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. Volg het hier live.

De leiders in het Midden-Oosten werden gisteren op de hoogte gebracht van de beslissing van Trump. Vanuit de internationale gemeenschap kwamen de voorbije maanden heel wat waarschuwingen voor de implicaties van de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad. Zo zei de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zondag nog dat een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem "elke kans op een vredesproces de grond inboort". Ook onder meer de Saoedi-Arabische koning Salman en de Franse president Emmanuel Macron raadden Trump aan om af te zien van zijn verkiezingsbelofte.

Zowel de Israeli's als de Palestijnen maken aanspraak op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad", inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Tel Aviv
De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad, daarom zijn de meeste ambassades gelegen in Tel Aviv.