Levenslang voor dader van bomaanslag Manhattan 2016

Ahmad Rahami, de dader van de bomaanslag in Manhattan in 2016, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Bij de aanslag in het hartje van New York raakten 31 mensen gewond.

"Enkel een levenslange gevangenisstraf kan gerechtvaardigd worden", aldus federale rechter Richard Berman na een hoorzitting van drie uur. Rahami werd in oktober vorig jaar al schuldig bevonden aan onder meer het gebruik van een massavernietigingswapen en het plaatsen van een bom op een openbare plaats.

Twee bommen in Chelsea
Uit het onderzoek is gebleken dat Rahami, een Amerikaan van Afghaanse afkomst die opgroeide in New Jersey, op 17 september 2016 twee bommen had verstopt in de drukke wijk Chelsea, in het hartje van Manhattan.

Een van de springtuigen is niet ontploft. Een tweede bom, die verstopt was in een vuilnisbak, zorgde voor 31 gewonden. De ontploffing veroorzaakte ook veel paniek.

Het ging om de eerste aanslag in New York sinds de aanslagen van elf september 2001.

Geradicaliseerd na discriminatie
De 30-jarige Ahmad Rahami kwam in 1995 met zijn familie in de Verenigde Staten aan en kreeg in 2011 de Amerikaanse nationaliteit. Hij verklaarde in de rechtbank dat hij radicaliseerde nadat hij te maken kreeg met "discriminatie" omdat hij zich kleedde als moslim en werd gefouilleerd wanneer hij het vliegtuig wilde nemen.

 De rechter vond die uitleg echter onvoldoende. "Wat u hebt meegemaakt valt op geen enkele manier te vergelijken met de daden die u hebt gepleegd", zei hij. "De onvermijdelijke conclusie is dat u extreem gevaarlijk en vijandig blijft."

Foto: archief