Leerlingen blokkeren scholen in Parijs

Uit protest tegen het politiegeweld hebben honderden leerlingen een dertigtal middelbare scholen in Parijs geblokkeerd. Begin februari werd een zwarte jongeman hardhandig aangepakt en verkracht met een matrak.

Op de Place de la Nation in het oosten van de Franse hoofdstad kwamen enkele tientallen leerlingen bijeen voor demonstratie, die volgens de politie niet aangemeld was. Enkele deelnemers droegen vlaggen waarop "Wraak voor Théo" stond, zo was te zien op een foto die gepubliceerd werd door de zender France Info.

De brutale arrestatie van Théo, een 22-jarige zwarte jongeman, die begin februari in Aulnay-sous-Bois in de banlieue van Parijs door een politieagent met een matrak werd verkracht, vormde de aanleiding voor het aanhoudend protest.

De zaak kreeg ook een grote politieke weerklank. Er loopt een onderzoek tegen vier politieagenten. De voorbije weken kwam het in de voorsteden van Parijs al meerdere keren tot protest tegen het politiegeweld, waarbij het ook tot rellen en ongeregeldheden kwam.