Lavrov: “Aanval Douma in scène gezet"

De vermoedelijke chemische aanval in het Syrische Douma is "in scène gezet" door "speciale diensten van een ander land", zo stelt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Moskou zegt daarover "onweerlegbare gegevens" te hebben. Lavrov noemde dat bewuste land "Russofoob".

"We hebben de onweerlegbare gegevens dat dit in scène was gezet", zegt Lavrov. "En speciale diensten van een land, dat nu in de eerste rangen van de Russofobe campagne probeert te raken, waren betrokken."

Volgens de Syrische withelmen en een andere ngo zouden zaterdag tientallen personen omgekomen zijn bij een aanval in een Douma, het laatste stadje in Oost-Ghouta dat nog in handen van de rebellen is.

Beschuldiging Assad
De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk beschuldigen het regime van Syrisch president Bashar al-Assad van de aanval, maar bondgenoot Rusland noemt dat onzin. Volgens hen hebben de withelmen de aanval in scène gezet, met hulp van "een ander land". Lavrov was niet duidelijk over welk land dat dan ging. De Verenigde Staten zouden in tussen een tegenreactie voorbereiden tegen Syrië.

Lavrov riep Washington op om "diplomatieke methodes" te gebruiken "zonder ultimatums of bedreigingen". Rusland "staat open voor dialoog", aldus Lavrov.

Migratiegolf
Nog volgens de Russische minister zou een westerse interventie in Syrië nieuwe "golven van migranten" dreigen te veroorzaken. "Die hebben nog wij, noch onze Europese partners nodig", klonk het. Later vandaag zei het Russisch ministerie van Defensie bewijzen te hebben dat Londen heeft deelgenomen aan de "mise-en-scène" in Douma.

Lees ook: Rusland: "Confilct met VS vermijden"

Bekijk ook: May: "Doen mee aan actie tegen Syrië"