Dossier President Macron

Lagere opkomst in Franse verkiezingen

Vandaag kiezen de Fransen een nieuw parlement. Vanmorgen om 8 uur zijn de stembureaus opengegaan. De vraag is of de partij van de president Emmanuel Macron, La République en Marche, de absolute meerderheid kan behalen. Opvallend is dat de opkomstcijfers gevoelig laag liggen. Op de middag hadden naar schatting 19,24 procent van de stemgerechtigden gestemd, om 17 uur was dat 40,75 procent.

De parlementsverkiezingen zijn vooral van belang voor de Franse president Emmanuel Macron. Hij heeft dat parlement namelijk nodig om zijn ideeën om te vormen tot wetten en daarvoor heeft hij de steun nodig van de meerderheid van de parlementsleden.

Lagere opkomst
Op de middag hadden naar schatting 19,24 procent van de stemgerechtigde Fransen hun stem uitgebracht. Dat bericht de Franse zender BFMTV. Om 17 uur was dat percentage gestegen tot 40,75 procent. Tijdens de vorige parlementsverkiezingen in 2012 had om 17 uur al 48,31 procent van de stemgerechtigden gestemd. Een behoorlijk lage opkomst, dus. Er heerst een typische verkiezingsmoeheid, zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn van Spilbeeck vanuit Parijs.

De nieuwe president Emmanuel Macron stemde in Le Touquet en daar kwam heel wat volk opdagen. De vorige president François Hollande (PS) trok dan weer te voet naar de stembus, in Tulle. Hij nam zijn tijd om handjes te schudden.

Marine Le Pen van het extreem-rechtse Front National (FN) ging rond 11u vanmorgen gaan stemmen in haar thuisbasis Hénin-Baumont in het noorden van Frankrijk. Het FN zakte weg in de peilingen, nadat Le Pen het presidentschap verloor aan Macron. 

Lees ook: "Fransen weer naar stembus: 4 vier vragen"