Laatste orka geboren in gevangenschap

In het dierenpark SeaWorld in San Antonio, in de Amerikaanse staat Texas, is voor de laatste keer een orka geboren in gevangenschap. Het park besliste vorig jaar om te stoppen met het fokprogramma.

Na felle kritiek van dierenrechtenorganisaties op het gevangen houden van orka’s en dolfijnen, besliste het park om een einde te maken aan zijn fokprogramma. De 25 jaar oude moeder Takara was toen al drachtig van het kalf dat gisteren geboren werd.

Staart eerst
De zwangerschap van een orka duurt maar liefst anderhalf jaar. En ook de bevalling van een orka is bijzonder. De staart van het kalf komt eerst naar buiten en de toekomstige moeder moet af en toe boven water komen ademhalen.

De bevalling van gisteren was dus extra bijzonder, want het was het laatste jong dat in SeaWorld geboren werd. Het kalf heeft nog geen naam omdat het geslacht van het dier nog niet duidelijk is.

Shows blijven doorgaan
Hoewel er geen orka’s meer geboren zullen worden, is het park wel van plan de dieren nog te laten optreden. Op dit moment worden de orka-stadions omgebouwd om de natuurlijke leefomgeving van de dieren te tonen.

Volgens het park zullen de nieuwe shows geen spektakelshows meer zijn, maar krijgt het publiek te zien hoe de orka’s leven in het wild. Zo willen ze het respect voor de dieren doen groeien.

Onderzoek
De 23 orka’s die nu in SeaWorld verblijven, blijven beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Het einde van het fokprogramma betekent echter dat orka’s na verloop van tijd zullen verdwijnen uit de parken. Orka-onderzoekers moeten dus op zoek naar een nieuwe manier om de dieren te bestuderen.