Dossier President Macron

Kreeg vrouw Fillon te veel betaald?

Morgen wordt in Frankrijk de presidentskandidaat van de socialisten verkozen. Maar die strijd wordt overschaduwd door een schandaal op rechts, rond de conservatieve presidentskandidaat François Fillon. Zijn vrouw Penelope zou ten onrechte een half miljoen euro ontvangen hebben als parlementair medewerker en bij een maandblad zou ze dik betaald zijn zonder dat ze daar iets deed.

In Frankrijk is het financieel parket een onderzoek gestart naar de inkomsten van Penelope Fillon. Ze is de vrouw van de conservatieve presidentskandidaat François Fillon, een vroegere premier. Donderdag was er een huiszoeking bij het literaire maandblad ‘Revue des deux mondes’, Penelope zou daar anderhalf jaar lang 5.000 euro per maand hebben gekregen voor prestaties die ze niet leverde.

Penelope Fillon zou nog volgens het blad ‘Canard Enchainé’ als parlementaire medewerker in acht jaar tijd ook een half miljoen euro bruto hebben opgestreken. Het parket wil nu weten of ze die jobs ook uitoefende. Er is een onderzoek gestart wegens verduistering van overheidsgeld. 

“Aanval”
Bij de Franse zender TF1 heeft Fillon gezegd dat de jobs van zijn vrouw niet fictief waren. “Ze heeft echt gewerkt en natuurlijk zal ik alles zelf uitleggen bij de juridische autoriteiten”, zei hij. “Maar je ziet duidelijk dat er achter dit alles maar één vraag steekt: Hoe kunnen we de man aanvallen die de kandidaat is van rechts en het centrum?“

Boekhouding ter beschikking
De advocaat van Fillon is hem al gaan verdedigen bij het parket en mevrouw Fillon heeft aangekondigd dat ze haar boekhouding ter beschikking zal stellen. Maar ondertussen zijn er geruchten dat partijgenoten van Fillon al op zoek zijn naar een plan B, een andere presidentskandidaat dus.

Juppé, die eind november door Fillon is verslagen bij de voorverkiezingen, heeft al klaar en duidelijk uitgesloten dat hij opnieuw in de race zou stappen.