Kraft Heinz wil Unilever kopen

De Amerikaanse voedingsmiddelengigant Kraft Heinz wil fuseren met het Brits-Nederlandse concern Unilever. Unilever heeft een eerste voorstel afgewezen. Dat heeft Kraft Heinz bevestigd.

Kraft Heinz zegt een uitgebreid eerste voorstel op tafel te hebben gelegd. "Hoewel Unilever het voorstel heeft afgewezen, kijken wij ernaar uit samen te werken om tot overeenkomst te komen over de voorwaarden voor een transactie", aldus de onderneming.

Een deal tussen Kraft Heinz - ook al het product van een fusie - en Unilever zou meteen de grootste overname ooit zijn in de voedingsindustrie, en groter zijn dan de overname van SABMiller door AB InBev. Een fusie zou bovendien enkele van de grootste merken van consumentengoederen onder één dak brengen. Kraft Heinz is onder meer bekend van de gelijknamige ketchup, maar ook van Philadelphia en Capri Sun, terwijl Unilever merken in portefeuille heeft gaande van Knorr, Lipton en Ben & Jerry's tot Dove, Axe en Rexona.

Mocht het tot een samensmelting komen, dan is Unilever op papier de grootste partij. Het Brits-Nederlandse bedrijf draaide vorig jaar een omzet van 52,7 miljard euro. Kraft Heinz was goed voor omgerekend 24,9 miljard euro aan opbrengsten.