Koreaanse moeder ziet zoon terug na 65 jaar

Tientallen Koreaanse families zien elkaar deze week voor het eerst terug, sinds ze uiteengerukt zijn tijdens de Koreaanse oorlog begin jaren '50. kaart Vanuit de Zuid-Koreaanse haven Sokcho zijn vanmorgen leden van 89 families afgereisd naar Kumgangsan in Noord-Korea. Het weerzien na al die jaren was uiteraard heel emotioneel, zoals deze moeder die haar zoon na 65 jaar terugzag.

Het gaat om de twintigste ronde van familieherenigingen sinds 2000. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zullen de familieleden elkaar gedurende drie dagen zes keer kunnen ontmoeten, goed voor een totaal van elf uur. Aan Zuid-Koreaanse zijde werden deelnemers geselecteerd op basis van een loterij, in Noord-Korea werden ze vermoedelijk gekozen op basis van goed gedrag.

Hernieuwde toenadering
De vorige reünie dateert van 2015. De nieuwe ontmoetingen kwamen er na de hernieuwde toenadering dit jaar tussen beide Korea's, met als hoogtepunt de top eind april tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Een Koreaanse moeder en haar zoon zagen elkaar vandaag na 65 jaar eindelijk terug. Op onderstaande beelden is te zien hoe emotioneel het weerzien tussen de twee was.

(Lees verder onder video)

Zuid-Korea hoopt dat nieuwe onderhandelingen zullen leiden tot regelmatig contact tussen gescheiden families. In Zuid-Korea zijn momenteel nog 57.000 bij het Rode Kruis geregistreerde mensen met familie in Noord-Korea in leven. Het merendeel van hen is ouder dan zeventig jaar. 

Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog in staat van oorlog, maar sinds 1953 is er wel een staakt-het-vuren van kracht.