Dossier President Trump

Kavanaugh ingezworen als rechter van Hooggerechtshof

Brett Kavanaugh heeft gisteren de eed afgelegd voor het Hooggerechtshof in Washington. Dat gebeurde enkele uren nadat de Senaat het licht op groen had gezet voor zijn omstreding benoeming. Ook aan het Hooggerechtshof waren gisteravond enkele honderden mensen opgedaagd om te protesteren.

Binnen en buiten de Senaat werd er eerder al hevig geprotesteerd tegen de benoeming. Kavanaugh wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Bij de protesten werden volgens de politie 164 mensen opgepakt.

(Lees verder onder de video)

Met de benoeming van Kavanaugh maakt het hoogste gerechtshof in de VS een ruk naar rechts.

Uithaal
De Amerikaanse president Donald Trump reageert euforisch op de "enorme overwinning" maar haalde ook zwaar uit naar de Democraten en naar de senator van Alaska, Lisa Murkowski. Zij heeft zich als enige Republikeinse onthouden bij de stemming in de Senaat. Trump noemde haar "een schande".

"Ik denk dat dit een zeer, zeer spijtige stem was. Ik denk, eerlijk gezegd, dat het een schande is", klonk het in een telefonisch interview met Fox News. De enige Democratische senator -Joe Manchin- die voor de benoeming van Kavanaugh stemde, kreeg van Trump een bedankje. Maar Murkowski gaf hij ervan langs. "Ik heb zoveel gedaan voor Alaska. Ik was geschokt toen ik haar stem zag. Het wordt een trieste dag voor haar want Kavanaugh wordt toch benoemd als rechter van het Hooggerechtshof".

"Historische avond"
Trump gebruikte de benoeming van Kavanaugh ook op een verkiezingsmeeting in Kansas. De president bestempelde de benoeming als "waarlijk een historische avond" en "een ongelofelijke overwinning".

De stemming bewijst volgens hem ook waarom de Amerikanen op 6 november, bij de tussentijdse parlementsverkiezingen, niet op de Democraten mogen stemmen. "Je geeft geen lucifers aan een brandstichter en je geeft geen macht aan een boze, linkse menigte", aldus de president. "De Democraten zijn te extreem en te gevaarlijk geworden om te regeren." 

Bekijk ook: