"Kankerverwekkende stoffen in onze tapijten"

Tapijten in Europa bevatten tot wel 59 gevaarlijke stoffen die ziektes als kanker kunnen veroorzaken. Dat staat in een studie van consultancybureau Anthesis en wordt vandaag naar buiten gebracht door de ngo’s EPHA en HEAL.

In de studie worden 59 stoffen beschreven die teruggevonden zijn in tapijten die binnen de Europese Unie worden verkocht. Onder die stoffen bevinden zich hormoonverstorende en carcinogene stoffen, die onder meer gelinkt worden aan vruchtbaarheidsproblemen en kanker.

Gevaarlijke stoffen
De studie waarschuwt dat vooral zwangere vrouwen, baby’s en kinderen die de stoffen inhaleren of in hun spijsvertering krijgen, gezondheidsrisico's kunnen oplopen. Toch zijn veel van de stoffen niet illegaal bij de productie van de tapijten. Meer nog, van de 59 stoffen zijn slechts vier stoffen verboden.

“Dit onderzoek maakt duidelijk dat de Europese Commissie de gezondheidsrisico’s heeft onderschat”, zegt Nina Renshaw van EPHA. “Als ze nu genoeg geld vrijmaakt om er zeker van te zijn wat de gevolgen zijn van haar beslissingen, kan dit probleem nog opgelost worden.”

De volledige studie vind je hier.