Dossier President Macron

Juppé bevestigt: "Ik ben geen kandidaat"

Alain Juppé bevestigt dat hij geen presidentskandidaat zal zijn voor de Franse Republikeinen. Verwacht werd dat hij klaar stond om in te vallen voor de fel geplaagde François Fillon, maar Juppé drukte op een persconferentie alle geruchten de kop in.

De persconferentie van Juppé komt er op een cruciale dag voor Les Républicains in Frankrijk. Hun presidentskandidaat François Fillon kwam de afgelopen weken onder steeds grotere druk te staan na een schandaal rond fictieve jobs voor zijn vrouw en dochter.

De partijtop komt vanavond samen om te beslissen wat ze zullen doen. Fillon heeft zelf aangegeven dat hij wil blijven doorgaan in de race naar het Elysée, de Franse presidentswoning, maar hij lijkt steeds minder steun te krijgen binnen zijn eigen partij. Verschillende stemmen dachten dan ook dat Juppé de plaats van Fillon zou innemen. Juppé moest namelijk maar nipt de duimen leggen voor Fillon in de voorverkiezingen binnen zijn eigen partij en hij doet het nu ook veel beter in de peilingen dan Fillon.

François Baroin
Juppé drukt nu alle geruchten de kop in, maar is niet mals voor Fillon. "Ik zal geen kandidaat zijn voor de Franse presidentsverkiezingen. Vorige week heb ik talrijke oproepen gekregen om Fillon af te lossen. Zij hebben me doen twijfelen, ik heb nagedacht", zei de burgemeester van Bordeaux.

"Ik herhaal dat het voor mij te laat is maar het is niet te laat voor Frankrijk, het is nooit te laat voor Frankrijk. Het land ondergaat een vertrouwenscrisis, maar heeft ook de capaciteit om op te veren".

"Ik wens dat er zeer, zeer snel een andere kandidaat opstaat", zei Juppé (71) ook. "Ik denk aan François Baroin". Wat de partijtop vanavond zal beslissen is voorlopig nog niet duidelijk.

Bekijk ook: