Jonge vluchtelingen massaal uitgebuit

Driekwart van de minderjarigen die vluchten over Libië en de Middellandse Zee wordt tijdens die vlucht misbruikt en uitgebuit. Dat blijkt uit een rapport van Unicef en de IOM, de VN-migratie organisatie.

Het rapport baseert zich op 22.000 interviews met vluchtelingen en migranten, van wie de helft kinderen en jongeren. Uit die interviews blijkt dat jongeren onder de 25 jaar veel kwetsbaarder zijn om misbruikt en uitgebuit te worden. Wie via Griekenland en Turkije vlucht, loopt daarbij twee keer zoveel kans. Via Libië is dat nog dertien procent meer.

"We waren net slaven"
De 16-jarige alleenreizende Aimamo uit Gambia vertelde in een opvangcentrum in Italië aan onderzoekers dat mensenhandelaren in Libië hem maandenlang dwongen zwaar werk te doen. "Als je probeerde te vluchten, schoten ze. Als je stopte met werken, sloegen ze. We waren net slaven. En aan het eind van de werkdag sloten ze je op."

"Het is standaard geworden dat kinderen op de Mediterrane route misbruikt, verhandeld, geslagen en gediscrimineerd worden", zegt Afshan Khan, regionaal directeur voor Unicef en Special Coordinator for the Refugee and Migrant Crisis in Europa.

Mensenhandel
Vooral kinderen en jongeren uit Afrika beneden de Sahara lopen risico op uitbuiting en mensenhandel. Doorslaggevende factor is waarschijnlijk racisme. Kinderen en jongeren die een laag niveau van onderwijs hebben, zijn kwetsbaarder zijn voor uitbuiting en geweld. Vooral de reis via Libië is gevaarlijk vanwege de wetteloosheid, criminaliteit en milities in het land.

De jongeren betalen gemiddeld 1.000 tot 1.500 dollar voor de reis en arriveren vaak in Europa met een schuld, wat leidt tot een groot risico op verdere uitbuiting in Europa.

Extra bescherming
"De Europese leiders moeten met duurzame oplossingen komen zoals het instellen van meer veilige en legale routes, investeringen in kinderbescherming op de route en het zoeken naar alternatieven voor het gevangen zetten van kinderen op de vlucht", zegt Khan.

Unicef heeft tijdens de recente top van de G20 en G7 regeringen aangespoord met zes punten actie te ondernemen om vluchtelingen- en migrantenkinderen te beschermen. De organisatie vraagt hen onder meer om er voor te zorgen dat ze het recht bewaken om op te groeien binnen hun eigen familie en ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot onderwijs en andere voorzieningen. Unicef wil voorts dat de oorzaken van migratie worden aangepakt en er maatregelen genomen worden om xenofobie, discriminatie en marginalisatie in doorreislanden aan te pakken.

Bron: Belga (edw)