Dossier President Trump

"Irak van lijst met inreisverbod"

Irak wordt mogelijk verwijderd van de lijst van zeven landen met een inreisverbod in de VS. Dat zou in een nieuw decreet van de Amerikaanse president Donald Trump staan, dat hij later deze week zou tekenen. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Het nieuwe presidentieel decreet is een herziening van het inreisverbod dat Donald Trump al in de eerste dagen van zijn presidentschap uitvaardigde. Personen uit Iran, Syrië, Jemen, Irak, Somalië, Libië en Soedan mochten daardoor tijdelijk de VS niet meer binnen. Het inreisverbod voor de zeven landen kreeg scherpe kritiek in binnen- en buitenland, en werd uiteindelijk door een federale rechter opgeschort.

Volgens vier anonieme bronnen, die geciteerd worden door het Amerikaanse persagentschap AP, wordt Irak van de lijst gehaald. Volgens de vier bronnen is de beslissing het gevolg van aanhoudende druk op de president vanuit het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken om het inreisverbod aan te passen, onder meer omdat Irak een belangrijke partner is in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Voor de andere zes landen blijft het inreisverbod voorlopig wel van kracht. 

Aandacht niet afleiden
De verwachting was dat Trump het decreet later vandaag nog zou tekenen, maar de ondertekening zou toch worden uitgesteld tot later deze week. Ze willen de aandacht niet afleiden van de toespraak van de president in het Amerikaanse Congres gisterenavond, die over het algemeen positief werd onthaald. 

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op het nieuws. 

Lees ook: To ban or not to ban: wat je moet weten

Bekijk ook: