Dossier President Trump

Irak niet meer in nieuw inreisverbod

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuw presidentieel decreet getekend met een herzien inreisverbod voor de inwoners van zes moslimlanden. Voor vluchtelingen geldt een inreisverbod van 120 dagen. Dat maakte het Witte Huis bekend. Mensen die een visum of een "green card" hebben, zijn niet getroffen door de maatregelen.

Het nieuwe decreet dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson "vitaal" voor de binnenlandse veiligheid noemt, wordt van kracht op 16 maart. Een inreisverbod van 90 dagen geldt voor zes landen waar moslims de meerderheid uitmaken: Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. Bij het eerste verbod stond ook Irak op de lijst, maar dat is nu niet langer het geval, door een betere samenwerking met de overheid in Bagdad, aldus het Witte Huis.

Het decreet bepaalt ook dat vluchtelingen gedurende 120 dagen het land niet binnen mogen. Een verbod van onbeperkte duur voor Syrische vluchtelingen zit niet langer vervat in het decreet. Vluchtelingen wiens reis naar de VS al gepland was, hebben wel nog het recht dat te doen.

Het eerste decreet werd in januari afgeblokt door justitie. Daarin was sprake van een tijdelijk inreisverbod in de VS voor mensen uit zeven landen met twee gemeenschappelijke factoren: een moslimmeerderheid en Amerikaanse militaire interventies. Het decreet leidde tot een enorme controverse, zowel in eigen land als internationaal, en veroorzaakte chaos op luchthavens.