Ieren stemmen tegen abortusverbod

De Ieren hebben in een referendum massaal voor het afschaffen van de strenge abortuswet gestemd. Dat blijkt uit twee exitpolls die beiden aangeven dat ruim twee derde van de Ieren 'ja' heeft gestemd in het referendum. De Ierse premier Leo Varadkar reageert zeer tevreden op Twitter.

Uit een exitpoll bij ruim 4.500 stemmers, uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Ipsos MRBI in opdracht van de krant Irish Times, blijkt dat 68 procent voor de afschaffing van het strikte verbod op abortus heeft gestemd.

Niet veel later werd het overweldigende resultaat versterkt door een exitpoll van de publieke omroep RTÉ, uitgevoerd door Behaviour & Attitudes bij 3.800 mensen. Die zette de voorstanders van het schrappen van de strenge regels op 69,4 procent, tegenover 30,6 procent voor het neekamp.

Jongeren kantten zich massaal tegen het abortusverbod: in de leeftijdsgroep van de 18- tot 24-jarigen gaat het om 87 procent, terwijl in alle leeftijdsgroepen tot 65 jaar een ruime meerderheid voor verandering stemde. Enkel 65-plussers blijven liever bij het oude: 60 procent van hen stemde tegen.

Waarover ging het?
Concreet ging de volksraadpleging van vrijdag over het schrappen van het achtste amendement van de Ierse grondwet. Dat legt vast dat een ongeboren kind evenveel recht op leven heeft als de moeder, wat abortus in principe in alle omstandigheden onwettig maakt. Sinds de omstreden dood van Savita Halappanavar in 2012, die in een ziekenhuis in Galway overleed aan een bloedvergiftiging na een miskraam, is abortus wel al toegelaten als het leven van de moeder in gevaar is.

Het abortusverbod is bovendien erg streng: wie het overtreedt, riskeert tot 14 jaar gevangenisstraf. De regering van premier Leo Varadkar had de ongeveer 3,2 miljoen kiesgerechtigden opgeroepen om te stemmen voor de schrapping van het achtste amendement, dat de weg zou vrijmaken voor een meer liberale abortuswetgeving.

In een korte reactie op Twitter reageerde premier Varadkar gisterenavond dan ook verheugd op de exitpolls na het abortusreferendum. "Bedankt aan iedereen die vandaag heeft gestemd. Democratie in actie. Het lijkt erop dat we morgen geschiedenis schrijven...", klinkt het.

(Lees verder onder de tweet)

Officieel
Op officiële resultaten van het referendum is het nog even wachten, aangezien het tellen van de stemmen pas vanochtend begint. Als de uitslag wordt bevestigd, kan het Ierse parlement dan nieuwe wetgeving invoeren. Minister van Gezondheid Simon Harris heeft al gezegd dat hij een wetsontwerp klaar heeft dat abortus mogelijk maakt tot de twaalfde week van de zwangerschap, en daarna alleen onder strikte voorwaarden.