Hoeveel schade richt waterstofbom aan?

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen voor het eerst tests gedaan met een waterstofbom. In de jaren vijftig en zestig zijn er al een aantal macabere Amerikaanse, Russische en Chinese tests geweest met dit soort bom. Maar hoeveel schade kan zo'n waterstofbom nu eigenlijk aanrichten? 

De waterstofbom of hydro-nucleaire bom is het zwaarste massavernietigingswapen dat er tot nu toe bestaat. De cijfers zijn ronduit beangstigend.

Dood, brandwonden en gesprongen ruiten
De waterstofbom is volgens wetenschappers vijfhonderd keer krachtiger dan de atoombommen die de Amerikanen op Hiroshima en Nagasaki hebben geworpen. Daarbij vielen er ook al minstens 120.000 doden.

De gevolgen van een impact van een waterstofbom zijn zo mogelijk nog veel dramatischer. Vijf kilometer rond de inslag wordt alles letterlijk weggeveegd. In een straal van acht kilometer doodt de vrijgekomen straling 50 tot 90 procent van de aanwezige bevolking. De hitte van de explosie veroorzaakt ook nog eens derdegraads brandwonden tot 100 kilometer verderop.

In het jaar 1961 brachten de Russen een ‘Tsar Bomba’, een waterstofbom, tot ontploffing. Tot 900 kilometer verderop sprongen ruiten.

‘Positieve’ kant
Het enige voordeel, als je daar al van kan spreken, is dat een waterstofbom minder radioactieve straling veroorzaakt dan een gewone atoombom. Al zullen weinig mensen in de omgeving van een eventuele impact dat kunnen navertellen.

Door: Gunter Van Stappen / Robin Ramaekers