Hoe uitzonderlijk is storm als Ophelia?

In Ierland is de zware storm Ophelia vanmorgen aan land gegaan. Ze kan windsnelheden van een orkaan bereiken, dus uit voorzorg zijn scholen gesloten, rechtszaken uitgesteld en veerdiensten stilgelegd. Maar hoe uitzonderlijk is het eigenlijk dat zo een zware storm aan land gaat in Europa? Drie vragen.

Uitzonderlijk?
Langs de ene kant is het niet uitzonderlijk. “Elk jaar steken restanten van orkanen de oceaan over richting Europa”, zegt VTM-weervrouw Jill Peeters. Doorgaans krijgen we dan een nazomer en nadien enkele dagen stormachtig herfstweer. Dat kan gaan van hevige regen tot echt zwaar stormweer.

“Wat wel uitzonderlijk is, is het traject dat Ophelia heeft afgelegd”, zegt Jill Peeters. Ze trok vanaf de Azoren in noordoostelijke richting naar Ierland. “In dat deel van de Atlantische Oceaan kwam er nog nooit een orkaan van categorie drie voor.”

“Op dit moment is Ophelia geen orkaan meer”, legt de weervrouw uit. Ophelia haalt wel nog rukwinden van orkaankracht, maar is opgenomen in een bestaand wolkensysteem. “In het vakjargon noemen we dat een posttropische cycloon.”

Komt het vaker voor?
In de Atlantische Zee komen niet zozeer vaker tropische stormen voor, zegt Jill Peeters. “Als er een tropische storm ontstaat, ontwikkelt die zich wel sneller tot een orkaan van de zwaarste categorie.” Dat heeft onder meer te maken met de temperatuur van het zeewater en de wind op grotere hoogte.

“Dit jaar groeiden tien tropische stormen na elkaar uit tot een orkaan”, legt de weervrouw uit. Dat is erg uitzonderlijk, want het is pas de tweede keer ooit.

Ondervinden we er ook hier gevolgen van?
Het nazomerweer van de laatste dagen heeft wel met Ophelia te maken, maar ook zonder haar hadden we een nazomer gekregen, vertelt Jill Peeters. Er was al een bestaande wolkenstructuur die voor een nazomer zou gezorgd hebben en Ophelia is daar in opgegaan. “Ze heeft dus een extra duwtje gegeven aan het mooie weer.” In de tweede helft van de week zullen we wel wisselvalliger weer krijgen.

Ook het laagje zand op de auto vanmorgen, was een gevolg van Ophelia. Warme lucht uit het zuiden bracht Saharazand mee en doordat het vannacht geregend heeft, is dat zand uit de lucht gespoeld.

Lees ook: Ierland zet zich schrap voor Ophelia