Dossier Strijd tegen IS

Is het leven in Mosul wel beter na IS?

Nu IS verdreven is in Mosul, rijst de vraag of het nu beter of slechter wordt. Oorlogsreporter Robin Ramaekers en cameraman Jo Verstichel reizen door het oostelijke deel van de Iraakse stad Mosul, dat een week geleden bevrijd werd. Er wonen diep getraumatiseerde mensen, die opnieuw normaal proberen te leven, maar dat is bijna onmogelijk.

Langzaam maar zeker herneemt het leven in het in puin geschoten oosten van Mosoel. Maar de inwoners hebben grote twijfels over hun toekomst. “We waren dan wel bezet onder IS, zonder mensenrechten. Er was ook geen scholing. Er was een gebrek aan diensten van de stad, maar er was op zijn minst wel iets”, vertelt de tachtigjarige Abdulhamid Khayat.

Executies
Hoe onzeker de toekomst ook mag zijn, de gruwelbeelden van twee jaar IS-waanzin blijven hangen. De dag dat er 25 zogezegde spionnen werden geëxecuteerd, ligt nog vers in het geheugen. Ze hingen ze aan deze paal, ze hadden rode pakken aan. Ze waren geblinddoekt. Het was een Rus die ze doodschoot. Hij schoot ze tussen de ogen. Het gebeurde overal in de buurt, twee executies per paal”, vertelt Shahab Ahmad Baud.

Een plek waar de littekens nooit meer zullen verdwijnen is de Universiteitsbibliotheek van Mosoel, een van de belangrijkste van Irak. Het gebouw werd in brand gestoken toen IS het oosten van de stad moest ontvluchten.

Gevangenis
Salwan Farhat vertelt hoe het leven was in de plaatselijke gevangenis. IS gooide hem in de cel toen hij werd betrapt op het roken van een sigaret. “Als ze ons wilden slaan namen ze ons naar beneden in de kelder. Ze boeiden ons en gaven ons de zweep, 40, 50 keer sloegen ze op mijn rug.”