"Harde brexit zou ramp zijn voor België"

Een harde brexit betekent een economische ramp voor België. Dat blijkt uit het eerste verslag van de Brexit High Level Group, een speciale brexitwerkgroep die ons land heeft opgericht. Liefst een op de vier jobs in ons land zou er op een of andere manier door geraakt worden. En in verschillende sectoren zijn de Britten onze belangrijkste handelspartners. Het is dus van levensbelang om die brexit goed te onderhandelen.

Diepvriesfrieten, groenten, chocolade, maar ook bier dat in ons land gemaakt wordt. Ze gaan massaal het kanaal over naar het Verenigd Koninkrijk. Net als andere producten, zoals textiel en medicijnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een op de vier jobs in ons land een link heeft met Groot-Brittannië. Dat blijkt het verslag van de Brexit High Level Group, die door de Belgische regering werd opgericht en ons land op de brexit moet voorbereiden.

In totaal exporteren we meer dan 31 miljard euro naar Groot-Brittannië. Nu gaat dat makkelijk want de Britten zitten binnen de Europese Unie, maar na de brexit kunnen ze zelfs invoerheffingen opleggen. Als ze dat plots gaan doen, zou dat onze bedrijven hard raken. De groep pleit daarom voor een ambitieus vrijhandelsakkoord tussen de EU en het UK, met overgangsmaatregelen.

Die aanbevelingen heeft de werkgroep overhandigd aan premier Charles Michel. Zo vragen de bedrijven dat ze goed op voorhand weten wat er zal veranderen, zodat ze daarop kunnen inspelen. België is trouwens het eerste Europese land dat aan een groot brexitplan begonnen is.